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Registro completo
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Biblioteca (s) : |
INIA Tacuarembó. |
Fecha : |
21/02/2014 |
Actualizado : |
25/07/2018 |
Tipo de producción científica : |
Trabajos en Congresos/Conferencias |
Autor : |
MONTOSSI, F.; SAN JULIAN, R.; BRITO, G.; DE LOS CAMPOS, G.; GANZABAL, A.; DIGHIERO, A.; DE BARBIERI, I.; CASTRO, L.; ROBAINA, R.; PIGURINA, G.; DE MATTOS, D.; NOLLA, M. |
Afiliación : |
FABIO MARCELO MONTOSSI PORCHILE, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; ROBERTO SAN JULIAN SANCHEZ, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; GUSTAVO WALTER BRITO DIAZ, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; GUSTAVO DE LOS CAMPOS, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; ANDRES RICARDO GANZABAL PLANINICH, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; ALEJANDRO DIGHIERO FASCIOLI, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; LUIS IGNACIO DE BARBIERI ETCHEBERRY, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; INAC (Instituto Nacional de Carnes).; DANIEL DE MATTOS, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay. |
Título : |
Producción de carne ovina de calidad con la Raza Corriedale: Recientes avances y desafíos de la innovación tecnológica en el contexo de la cadena cárnica ovina del Urguay. |
Fecha de publicación : |
2003 |
Fuente / Imprenta : |
ln: CONGRESO MUNDIAL CORRIEDALE, 12, 2003, SET 1-10: MONTEVIDEO, URUGUAY. Montevideo (Uruguay): INIA; SUL; Sociedad Criadores de Corriedale, 2003. |
Páginas : |
p. 74-90 |
Idioma : |
Español |
Notas : |
Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria, Uruguay; Sociedad Criadores de Corriedale; Secretariado Uruguayo de la Lana |
Contenido : |
Introducción. Potenciales de producción. Calidad de canal. Calidad de carne. Terneza. PH. Color de la carne. Valoración organoléptica de la carne ovina uruguaya (análisis sensorial y test de consumidores) en los mercados destino. Auditoría de la calidad de carne ovina del Uruguay. Consideraciones finales. Bibliografía. |
Palabras claves : |
CORRIEDALE BREED; MEAT PRODUCTION; QUALITY MEAT; RECENT ADVANCES; SHEEP; TECHNOLOGY. |
Thesagro : |
CALIDAD; CARNE; CORRIEDALE; TECNOLOGÍA; URUGUAY. |
Asunto categoría : |
L01 Ganadería |
URL : |
http://www.ainfo.inia.uy/digital/bitstream/item/10883/1/Produccion-de-carne-2003.pdf
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Marc : |
LEADER 01639nam a2200397 a 4500 001 1026147 005 2018-07-25 008 2003 bl uuuu u01u1 u #d 100 1 $aMONTOSSI, F. 245 $aProducción de carne ovina de calidad con la Raza Corriedale$bRecientes avances y desafíos de la innovación tecnológica en el contexo de la cadena cárnica ovina del Urguay. 260 $aln: CONGRESO MUNDIAL CORRIEDALE, 12, 2003, SET 1-10: MONTEVIDEO, URUGUAY. Montevideo (Uruguay): INIA; SUL; Sociedad Criadores de Corriedale$c2003 300 $ap. 74-90 500 $aInstituto Nacional de Investigación Agropecuaria, Uruguay; Sociedad Criadores de Corriedale; Secretariado Uruguayo de la Lana 520 $aIntroducción. Potenciales de producción. Calidad de canal. Calidad de carne. Terneza. PH. Color de la carne. Valoración organoléptica de la carne ovina uruguaya (análisis sensorial y test de consumidores) en los mercados destino. Auditoría de la calidad de carne ovina del Uruguay. Consideraciones finales. Bibliografía. 650 $aCALIDAD 650 $aCARNE 650 $aCORRIEDALE 650 $aTECNOLOGÍA 650 $aURUGUAY 653 $aCORRIEDALE BREED 653 $aMEAT PRODUCTION 653 $aQUALITY MEAT 653 $aRECENT ADVANCES 653 $aSHEEP 653 $aTECHNOLOGY 700 1 $aSAN JULIAN, R. 700 1 $aBRITO, G. 700 1 $aDE LOS CAMPOS, G. 700 1 $aGANZABAL, A. 700 1 $aDIGHIERO, A. 700 1 $aDE BARBIERI, I. 700 1 $aCASTRO, L. 700 1 $aROBAINA, R. 700 1 $aPIGURINA, G. 700 1 $aDE MATTOS, D. 700 1 $aNOLLA, M.
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Registro original : |
INIA Tacuarembó (TBO) |
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Registro completo
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Biblioteca (s) : |
INIA Las Brujas. |
Fecha actual : |
10/09/2014 |
Actualizado : |
17/10/2019 |
Tipo de producción científica : |
Artículos en Revistas Indexadas Internacionales |
Circulación / Nivel : |
A - 1 |
Autor : |
CONIBERTI, A.; FERRARI, V.; DELLACASSA, E.; BOIDO, E.; CARRAU, F.; GEPP, V.; DISEGNA, E. |
Afiliación : |
ANDRES CONIBERTI MUNDY, Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria (INIA), Uruguay; VIRGINIA PAULINA FERRARI MORENA, Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria (INIA), Uruguay; EDGARDO JOSE DISEGNA LIGUORI, Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria (INIA), Uruguay. |
Título : |
Kaolin over sun-exposed fruit affects berry temperature, must composition and wine sensory attributes of Sauvignon blanc. |
Fecha de publicación : |
2013 |
Fuente / Imprenta : |
European Journal of Agronomy, 2013, v.50, p.75-81. |
ISSN : |
1161-0301 |
DOI : |
10.1016/j.eja.2013.06.001 |
Idioma : |
Inglés |
Notas : |
Article history: Received 3 May 2013 / Received in revised form 1 June 2013 / Accepted 3 June 2013. |
Contenido : |
Under humid climatic conditions, crop loss due to bunch rot can be as high as 100% in a given year and, in many cases, it becomes the main factor determining harvest. Although the effectiveness of fruit zone leaf removal depends on initial fruit microclimate, it is generally extremely effective at reducing bunch rots. The impact of leaf removal on Sauvignon blanc must composition and wine sensory attributes, is in general considered detrimental. High temperature achieved as a result of excessive bunch exposure may negatively affect primary and secondary grape metabolites responsible for its typical wine style. The main objective of this work was to determine, if kaolin application over clusters, reduce sunburn and other berry damage associated with excessive fruit exposure. Three treatments were evaluated: untreated control (C); fruit zone leaf removal (LR); and fruit zone leaf removal plus kaolin application (LR + K). Kaolin application significantly reduced berry temperature, sunburn and other berry damage associated with excessive fruit exposure. Wines from the LR + K treatment had the highest sensory scores of all three treatments and were related more to a high intensity of fruity and tropical notes rather than to the absence of green notes as a consequence of leaf remova. |
Palabras claves : |
CAOLINITA; OSCURECIMIENTO. |
Thesagro : |
ATRIBUTOS SENSORIALES; BAYAS; CONDICIONES CLIMÁTICAS; COSECHA DE VID; URUGUAY; VINO. |
Asunto categoría : |
F70 Taxonomía y geografía de las plantas |
Marc : |
LEADER 02303naa a2200325 a 4500 001 1050135 005 2019-10-17 008 2013 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a1161-0301 024 7 $a10.1016/j.eja.2013.06.001$2DOI 100 1 $aCONIBERTI, A. 245 $aKaolin over sun-exposed fruit affects berry temperature, must composition and wine sensory attributes of Sauvignon blanc.$h[electronic resource] 260 $c2013 500 $aArticle history: Received 3 May 2013 / Received in revised form 1 June 2013 / Accepted 3 June 2013. 520 $aUnder humid climatic conditions, crop loss due to bunch rot can be as high as 100% in a given year and, in many cases, it becomes the main factor determining harvest. Although the effectiveness of fruit zone leaf removal depends on initial fruit microclimate, it is generally extremely effective at reducing bunch rots. The impact of leaf removal on Sauvignon blanc must composition and wine sensory attributes, is in general considered detrimental. High temperature achieved as a result of excessive bunch exposure may negatively affect primary and secondary grape metabolites responsible for its typical wine style. The main objective of this work was to determine, if kaolin application over clusters, reduce sunburn and other berry damage associated with excessive fruit exposure. Three treatments were evaluated: untreated control (C); fruit zone leaf removal (LR); and fruit zone leaf removal plus kaolin application (LR + K). Kaolin application significantly reduced berry temperature, sunburn and other berry damage associated with excessive fruit exposure. Wines from the LR + K treatment had the highest sensory scores of all three treatments and were related more to a high intensity of fruity and tropical notes rather than to the absence of green notes as a consequence of leaf remova. 650 $aATRIBUTOS SENSORIALES 650 $aBAYAS 650 $aCONDICIONES CLIMÁTICAS 650 $aCOSECHA DE VID 650 $aURUGUAY 650 $aVINO 653 $aCAOLINITA 653 $aOSCURECIMIENTO 700 1 $aFERRARI, V. 700 1 $aDELLACASSA, E. 700 1 $aBOIDO, E. 700 1 $aCARRAU, F. 700 1 $aGEPP, V. 700 1 $aDISEGNA, E. 773 $tEuropean Journal of Agronomy, 2013$gv.50, p.75-81.
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